Höga Kusten

Ävenflykter

Höga Kusten hör till Sveriges absolut vackraste område. Ett dramatiskt och oendligt vackert landskap med världens högsta kustlinje. Här kan du skåda naturen från ovan, och utforska den på nära håll.

Du kan promenera till toppen av Skuleberget eller prova på nervkittlande via ferrata. Ge dig ut på en kort utflykt eller en ordentlig vandring. Du får skåda spännande geologiska formationer som Stockholmsgata (se bilden nedan)

eller Skallbergsgrottor och skogens mångsidighet i Skuleskogens nationalpark (se tips på mål för dagsutflykter här).

Tycker du om att paddla, så får du garanterat en trevlig upplevelse i skärgården här (kolla denna sida för förslag på turer och uthyrning av kajaker). Även fiskare lär njuta av områdets lugna vattendrag.

Önskar du stanna i flera dagar, så går det utmärkt. Ta med en tält eller sov mysigt i en gammal fäbod. Eller varför inte lyxa till det med en härlig middag och övernattning på ett närliggande hotell (t.ex., Björkuddens Hotell & Restaurang)?

Höga Kusten har en väluppdaterad och väldigt fin hemsida. Besök gärna den för tips och inspiration. Det finns också Höga Kusten app – en interaktiv karta som gör vandringen och planeringen av din resa mycket enklare.

Området kan besökas i alla årstider, men vi föredrar sommarhalvåret och särskilt höst som bjuder på en slående färgglad panorama.

Utflykter med barn
En oktoberdag i Skuleskogens Nationalpark

Hur ska du ta dig hit? Om du vill bestiga Skuleberget, prova på via ferrata, vandra till fäbodarna – kör till Naturum och parkera där (här hittar du vägbeskrivning; obs du kan inte missa det pga en stor skylt vid Naturum på E4) . Vill du till Nationalparken, välj en av tre entréer (se kartan nedan och denna sida för detaljerad information). På sommaren finns det även en gratis buss som går från Naturum till nationalparken, se mer information och tidtabell här. För andra färdmedel, se denna sida.

Önskar du spendera en lite längre semester med barn här, så passar området perfekt. I närheten av Höga Kusten kan du  besöka och övernatta på pittoreska Mannaminne (barn ska garanterat tycka om det),

Ävenflykter
Intressanta kreationer i Mannaminne

ta en färja till Ulvön,

Utsikt från Ulvöns högsta punkt

besöka Hemsö fästning,  eller köra vidare till Härnösand för en uppsjö av aktiviteter och sevärdheter för barn och vuxna (äventyrsbana, Sveriges största bilmuseum, Technichus, osv).

Ävenflykter
Skuleskogens Nationalpark

En kommentar till “Höga Kusten”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *