Bra utflykt för små barn i Holmsund – gammal dansbana

Ävenflykter

En liten utflykt som passar hela familjen särskilt om era barn inte är vana med långa promenader än.

Ta en cykel eller en bil till Karlsborg i Holmsund (hitta hit med Eniro karta), sväng till lilla hamnen när du ser skylten. I hamnen delar vägen på sig: en går till vatten, medan andra fortsätter till skogen. Fortsätt på den vägen som leder mot skogen tills vägen tar slut och parkera.

Börja gärna med att gå rakt in i skogen mot klapperstensfält (fortsätt helt enkelt i samma riktning som vägen du kom med, mot en höjd som syns genom träden). Här kan du hitta fornlämningar som tältningsplatser och utgrävda fördjupningar i klapperstensfält som fiskare och jägare använde för att förvara sitt fångst för tusentals år sedan. Berätta gärna för barnen att havet slickade stranden just här. Genom träden ser barnen var vattenlinjen går idag och blir rätt förvånade. Det kan bli en intressant diskussion om istiden och landhöjning (se en liten film om istid och landhöjning i Sverige här).

Håll i dina småttingar här. Medan det är roligt att balansera på stenarna, är det lätt att man ramlar här.

När ni är nöjda här, gå tillbaka till vägen och därifrån ta en stig som går snett förbi det sista huset i riktning mot havet. Den leder er fram till gamla dansbanan. Scenen finns kvar här och är redo för artistiska uppvisningar från både stora och små. Det finns en grillplats om ni vill fika eller ta lunch (obs! ingen ved).

Efteråt gå gärna ner mot havet. Klättra försiktigt ner på klipporna om de är blöta.

Nere vid havet är det det vanliga som gäller: plaska, kasta macka, leta sniglar och lyfta på stenar för att se vad som gömmer sig under dem (spoiler alert: dykbaggar, maskar, kryp, och ännu mer sniglar).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *