Storäventyraren Alastair Humphreys säger att äventyr är inte bara att korsa öken och klättra berg. Äventyr finns överallt, det gäller bara att hitta det.
Mikroäventyr är äventyr nära hemmet: billigt, enkelt, kort men effektivt. Det fångar essensen av ett stort äventyr: utmaning, skoj, verklighetsflykt, lärande, spänning (Alastair Humphreys)
Det var en kväll i somras. Värme och vita nätter var redan här, men inte semester än. Då hela familjen längtade efter att få göra något roligt ute i naturen, bestämde vi oss att följa Alastair Humphreys råd och ge oss ut på ett äventyr från 5 till 9, dvs börja kl. 5 på kvällen efter jobbet och avsluta vid kl. 9 på morgonen, i tid att påbörja nästa arbetsdag. (Äventyr från 5 till 9 är en rolig vändning på Dolly Partons hit ”Working 9 to 5”)
Problemet var, vi kunde inte enas om vilket äventyr vi skulle ut på. Jag och barnen ville tälta och maken ville paddla i skärgården. Då det var en still kväll kombinerade vi båda.
Efter middag kastade vi två tält och lite mat i väskan, fäste en kanot på biltaket, for till Obbola och parkerade vid en liten båthamn vid havet. Vår destination var en ö som heter Bredskär (hitta hit).
Ön ligger precis mittemot hamnen, någon hundra meter bort. Men med ovana sjöfarare, fullastad kanot och mamma som är rädd för vågor, var det ett riktigt äventyr att ta oss dit.
Vi satte oss i kanot och började paddla. Efter några oförsiktiga rörelse som riskerade flippa över vårt instabila färdmedel insåg barn att det var klokare att sitta stilla. Mamma kunde pusta ut, bara för att i nästa ögonblick upptäcka en stor motorbåt körande i full fart mot oss. Med högt ”Waaaaaaaaaaaa” från samtliga familjemedlemmar paddlade vi frenetiskt mot ön för att hinna ta oss ur vägen för båten och vända nosen mot oundvikliga vågor. Skräck i våra ögon måste har synts även på avstånd, för att kaptenen saktade ner och lät oss passera in i säkerheten.
Vi rundade ön och fortsatte paddla en stund till, tills vi såg en sandstrand. Här slog vi läger.
Barnen lekte länge vid vattenkanten och låtsades att de var på en öde ö. Fantasin fick justeras något då en annan barnfamilj kom med sin båt för kvällsfiske, och vi hejade glatt när deras lille son fick en stor firre. När nya kompisar for iväg, var vi återigen ensamma.
Solnedgången var magnifik. Vi satt länge och skådade den från öns varma klippor.
Sedan blev det spring av små ben mellan tält för att välja det bästa. Till slut valde dem ett och kröp in i mjuka sovsäckar. Storebror läste godnattsagor för lilla systern medan vuxna småpratade vid elden och njöt av idyllen.
Solen gick upp bara någon timme efter att den försvann bakom horisonten och väckte både mig och sonen. Med en klar himmel ovan och spegelblankt hav framför kunde vi inte klaga utan passade på och tog uppfriskande morgondopp, för att därefter slappa under varma solstrålar tills resten av familjen steg upp.
Efter frukost tog vi en liten promenad längst klippor och utforskade vad som fanns i hundratals vattenpölar och under varje sten (ok, kanske varannan… under väldigt många stenar i alla fall).
Vid klockan 9 på morgonen var vi tillbaka hemma, i tid för vuxna att påbörja arbetsdagen. Vårt lilla utflykt varade enbart en natt men det blev ett riktigt lyckat mikroäventyr.
Praktiska aspekter av ett mikroäventyr 5 till 9
Här är vad vi tog med:
Mat: havregryn med smör, pulvermjölk, lite salt och russin, portionsförpackade i små påsar (en per person) för frukost. En flaska vatten per person. En påse te och lite pulverkaffe till morgonen. En påse nötmix, några äpple och mandariner som kvällsfika.
Kläder: vi åkte i sommarkläder (shorts och T-shirts) men med strumpor och löparskor på för eventuell promenad för att utforska ön. I väskan fanns badkläder för alla, samt långärmade tröjor och långa byxor för alla ifall om det blev kallt på kvällen (vilket det blev).
Utrustning: två tält (det skulle räcka med ett men vi ville ha det riktigt bekvämt), två sovsäckar till barn, två sovpåsar till vuxna (ej sovsäckar pga värme), fältkök med en liten gasolburk, en tändare, samt tallrikslådor (varje matlåda innehåller två tallrikar och två kåsor, vi lade till två sporks), solkräm, myggmedel. Obs länkar är inte betald marknadsföring utan leder till utrusning som vi har köpt själva och tycker om att använda.
Hur vi valde ön:
Vi tittade på Google Maps på måfå. Vi behövde hitta någon destination nära där vi bor för att minska transporttider, på en ganska kort avstånd från fastlandet för att mamman skulle våga paddla havsvatten. Denna ö passade perfekt, särskilt då det inte var helt bebyggd. Ön heter Bredskär (hitta hit).
Hur vi mådde under arbetsdagen efter natten ute på en ö:
Vi mådde prima. Alla positiva emotioner och hormoner fick oss att känna oss glada och utvilade trots sömnbrist. Konceptet ”äventyr 5 till 9” funkade utmärkt och kan rekommenderas.
3 reaktioner till “Ett äventyr från 5 till 9, eller hur att hinna med roliga utflykter när man jobbar på dagarna”