Utelekar för stora och små (eller vad att göra utomhus när ni inte orkar grilla korv längre)

Ävenflykter

Ska du träffa familjen eller vänner utomhus, bjud gärna alla på några utelekar (oavsett om du har barn med eller inte). Utelekar håller er varma, får er att skratta, slappna av och fåna er en stund. Det är guld värt, särskilt när det är kallt ute, alla är uttråkade eller när det finns inget annat att roa sig med.

Organisera en spontan fotbollsmatch eller leka tagen, under hökens vingar, kurragömma, ett-två-tre-ost eller någon annan förskoleklassiker.

För att lyckas behöver du ta på dig lekledarensroll i början (efter en stund brukar alla börja komma med sina lekförslag). Fundera gärna på förhand vilka lekar passar er grupp. Se till att det blir korta och roliga lekar, och inte fler än 5 stycken. Ditt mål är att få alla att röra på sig och bli på bättre humör, inte pröva allas tålamod och tömma energireserver.

Vissa vuxna kan vara svåra att övertyga om att vara med, så det gäller att vara entusiastisk som lekledare och inte låta många (helst inte några) att smita undan. Av erfarenhet vet jag att de som inte vill leka i början brukar behöva leka mest och har roligast i slutända.

Variera gärna mellan rörliga och stilla lekar. Var inte rädd för enkla lekar från din barndom – även de äldsta ska ha roligt med dem. Har ni för små barn med, får de vara med och leka genom att ta hjälp av sina föräldrar (t.ex., ”springa” sittandes på pappas axlar, sparka boll tillsammans med mamma).

Viktigast av allt är att se till att alla får beröm och vinner någon gång. Ropa och heja på varandra, skoja och stoja, och ni ska få en glädjefylld stund som ni ska minnas länge.

Här är några lekförslag som du kan testa redan nästa helg:

  1. Coronatest
Ävenflykter

Förberedelse (5 min): klipp ut två stora termometer från en kartong hemma. Vill du vara kreativ, kan du dekorera dem (t.ex., rita siffror/grader med rött för feber och blått för frisk). Har du inte tid att förbereda, ta två pinnar – de får agera termometer.

Leken: Tala om för gäster att alla måste kontrolleras för feber innan kalaset får börja. Dela deltagare i två lag. Varje lag ställer sig i var sin kolumn.

Första person i varje kolumn får en termometer under armhålan. På kommando, vänder sig första personen i varje lag och stoppar in termometern under armen på nästa person, som i sin tur vänder sig och stoppar termometer under armhålan på nästa person, osv. När termometern kommer till sista personen, ska den skickas tillbaka på samma sätt – från armhålan till armhålan. Det laget som får termometern tillbaka till första personen i kolumnen snabbast – vinner.

2. Spring!

Ävenflykter

Denna lek är en variation på musikstolar. Alla ställer sig i en cirkel, utom dig. Du går runt cirkeln bakom ryggen på alla och väljer någon. När du har valt någon, klappar du den personen på axeln. Så snart som du har gjort det, börjar du och denna person springa åt var sitt håll runt cirkeln. Målet är att komma tillbaka till den tomma platsen där personen stod så snabbt som möjligt. Den av er två som kommer tillbaka först, ställer sig på den tomma platsen. Den som blir utanför, börjar gå runt-runt för att välja nästa person, osv tills alla har fått springa.

3. Vilka träd finns det i skogen?

Ävenflykter

En lugn lek som passar allra minsta. Alla ställer sig i cirkel och håller händer (i coronatider kan det vara bra att sprita händer först eller ha vantar på). Leken går ut på att ni tillsammans, utan att släppa händer visar hur stora/små/tjocka/smala/osv träd det finns i skogen. Till exempel:

  • Du frågar: ”Vilka träd finns det i skogen?”
  • Någon svarar: ”Stora!”
  • Du: ”Helt rätt: stora trädd finns det i skogen”.

Alla lyfter upp sina armar utan att släppa händer som de håller i, ställer sig på tå och sträcker sig så högt de kan. ”Såååå stora!”

  • Du: ”Vilka träd finns det mer i skogen?”
  • Någon svarar: ”Korta träd”
  • Du: ”Helt rätt: korta trädd finns det i skogen. Ska vi visa hur korta träd det kan vara? Sååååå korta!

Alla hukar sig utan att släppa händer som de håller i, gör sig så små de kan och visar med händerna hur korta träd kan vara.

Leken fortsätts så länge som den är rolig, och så länge man kan komma på olika sätt som träd kan se ut på.

4. Vilket djur?

Ävenflykter

Förberedelser: på klisterlappar skriv namn på djur, insekter eller/och fåglar (ett per klisterlapp) med stora tydliga bokstäver. Använd gärna en svart och tjock tuschpenna som syns på avstånd. Det ska vara lika många klisterlappar som personer i er grupp. Ta med klisterlappar utan att riva av dem, så att de förblir klibbiga och går att klistra när det behövs.

Leken: Utan att visa vad som står på en klisterlapp, klistra den i pannan på varje person, inkl. dig själv. Leken går ut på att alla ska gissa vilka djur de är. Man får ställa ja/nej frågor (t.ex., är jag en fågel? Har jag 8 ben? Bor jag i vattnet?) och enbart en fråga per person åt gången. När man har ställt sin fråga och fått svar, går man till nästa person och ställer nästa fråga för att få ett till ledtråd. Osv tills man har fått tillräckligt många ledtrådar och gissat sitt djur rätt.

5. Stafettävling med mandariner.

Ävenflykter

Förberedelser: ta med två runda frukter (t.ex., mandariner) och två skedar hemifrån (teskedar om du vill göra det svårt; större skedar om ni har små barn med).

Leken: dela er i två lag igen och ställ er i kolumner. Markera mållinje för tävlingen, exempelvisst två meter framför er. Första person i varje kolumn tar en sked och lägger en mandarin i, håller handen med skeden utsträckt framför sig. På kommando, springer första personen i varje lag mot mållinjen och tillbaka till sitt lag utan att tappa mandarinen. Om mandarinen ramlar av, ingen fara, det är bara att hitta den och lägga tillbaka i skeden och återuppta sin löptur. När första personen är tillbaka, ger han/hon skeden till person nr 2 och ställer sig i slutet av kolumnen. Person nr 2 börjar springa mot mållinjen och tillbaka utan att tappa mandarinen, ger den till person nr 3, osv. Det laget där alla har sprungit och kommit tillbaka först (dvs där den första personen står återigen som nr 1 i kolumnen), vinner.   

Ha det så kul!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *