Hur att fira helgdagar på ett nytt sätt

Ävenflykter

Är du less på att fira alla helgdagar på samma sätt, sittande runt ett bord och ätande dig komatös? Prova att göra något helt annorlunda för nästkommande helgdag. Alastair Humphreys ger dig många förslag i sin bok ”Mikroäventyr” som vi skrev om här. Fira till exempel midsommar med vandring och övernattning under bar himmel med hela familjen, oavsett väder. Bryt traditionerna genom att simma i närmaste vattendrag på julafton eller välkomna juldagsmorgonen från en bergstopp.

Förra nyår gjorde vi just så.

På eftermiddagen den 31 december packade vi bilen full med vinterutrustning och nyårstillbehör och körde ut på landet, till den by där Patric växte upp. Vi lämnade bilen i byn, tog på oss turskidor, spände fast de vällastade pulkorna, slog på pannlamporna och gav oss in i mörka skogen.

Ävenflykter

Vår destination för kvällen var en närbelägen sjö – Kroksjön – med en liten bastu på stranden. I pulkorna hade vi ved, tält, sovsäckar och underlag, yxa och spadar, fältkök, vattenflaskor, turmat, champagne, nötter, choklad och fyrverkeri för tolvslaget, samt gevär och jaktkläder för toppjakt dagen efter. 

Att gå i en mörk skog på vintern är något alldeles speciellt. Snöns tjocka täcke dämpar alla ljud, fantasin skapar sagolika ting i träd och grenars siluetter, och pannlampans svaga ljus avslöjar för ett ögonblick vackra scener som strax åter göms i mörker. 

Väl framme förberedde vi en tältplats i den djupa snön (det krävde en del grävande), satte upp tältet och åt middag under stjärnhimmeln medan bastun värmdes upp.

Ävenflykter

Nästa tre timmar spenderades springandes in och ut ur bastun. Att kasta sig naken i snön, ångande från bastus hetta, skrattandes och skrikandes av kylan, och att slappna av i bastuns värme därefter med samtal om året som har gått och året som kommer var helt underbart.

När veden var slut var det nära till midnatt. Vi räknade ner till tolvslaget med direktsändning från Skansen på min telefon, höjde champagneglasen och satte eld på fyrverkerierna. 

Himlen exploderade i en kaskad av färger bara för oss två och lyste upp ödemarken vida omkring medan ekot rullade fram och tillbaka mellan bergstopparna för att sedan tyna bort i fullständig tystnad och mörker medan vi drack varandra till och för det nya året.

Det var det bästa nyårsfirande någonsin.

Vi vaknade till en vacker dag och gav oss ut på en lång skidtur runt sjön. På vissa ställe följde vi ett skoterspår, på andra gick vi i djup snö och hittade fram på egen hand.

Någon jaktlycka blev det dock inte (om man inte ser det från tjädertupparnas perspektiv). Det närmaste vi kom en fågel var under vår lunch då vi fick sällskap av en nyfiken och helt orädd talgoxe.

Vi kom tillbaka till tältet när solen just gått ner, trötta och belåtna. Vilken härlig start på det nya året!

Just då ringde farfar och talade om att farmor bröt armen åkandes pulka med våra barn. Då var det att packa tältet med ljusets hastighet och ge oss av hem. Det nya året börjades inte så bra för stackars farmor. Livets kontraster…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *