Selsknösens utkikstorn

Ävenflykter

Det är alltid roligt att ta sig upp här i världen.

Har du ingenting bättre för dig i sommar så kan du ju alltid överväga att ta en kurs i bergsbestigning. Skulle dina ambitioner vara lägre, och du bor i närheten av Umeå, så kan du börja lite försiktigare med att bestiga Selsknösens utkikstorn.

Selsknösen tornar upp sig över Selet vid Vindelälven, knappt 40 km från Umeå (Karta). Strax efter vägen till bron över Vindelälven (Lillforsen) ser du en grusväg till höger, med en tydlig skylt till Selsknösen. Kör in här och parkera.

Vandra därefter 1,2 km i lätt uppförslut längs gamla skogsvägar och stigar, så kommer du utan mycket möda till toppen av berget.

En promenad som också de små orkar med.

Skulle du ha otur med vädret kan du här söka skydd i en mysig liten stuga,

Skriver i gästboken

men förhoppningsvis är vädret bra och du bestiger raskt det 15 m höga utkikstornet. Här erbjuds en intagande utsikt över omgivningarna och man påstås kunna se 50 km i klart väder.

Utsikten från tornet

Detta är en utmärkt plats att avnjuta sin medhavda matsäck på. Om man önskar grilla en korv får man traska ned för trapporna igen till intilliggande grillplats.

Av bergsbestigning blir man ju varm, så om det är en vacker sommardag kan du ju överväga att fortsätta ca 3 km längs vägen i riktning mot Vindeln. Sväng av till vänster så finner du en mycket trevlig sandstrand vid Sandviksforsen som inbjuder till bad. De små kan hålla sig till de grundare delarna, medan modigare badare kan simma upp mot forsen.

Vill du inte bli blöt kan du i stället korsa älven vid bron nedanför Selsknösen, sväng vänster, och efter ett par kilometer är du hos Glassbonden . Ett besök här torde inte kräva någon närmare förklaring, och är mycket uppskattat av de små.

Hos Glassbonden

3 reaktioner till “Selsknösens utkikstorn”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *