Så förvandlar du en vanlig promenad till en upptäcktsresa i en främmande värld

Ävenflykter

Det är alltid en god ide att bära med sig ett förstoringsglas, eller rent av ett handmikroskåp, ifall något som tarvar en närmare inspektion skulle dyka upp. Dock kan det vara en ännu roligare att ta  med barnen på upptäcktsfärd i den lilla världen och leta efter saker att undersöka.

Mycket i världen är en fråga om perspektiv.

Om du finner omgivningen tråkig och ingenting intressant att fästa blicken på så har du nog bara anlagt fel perspektiv.

Men istället för att skåda i fjärran för att anlägga ett vidare perspektiv, sänk istället blicken. 

När du tittar ned på marken vid dina fötter ser du en lite del av ett landskap, på samma sätt som när du tittar ut från ett flygplan. Om du ställer dig på knä och låter dina ögon landa i markplanet framträder en ny värld.

Från att ha på avstånd ha varit en ointressant markplätt transformeras verkligheten. En djungel av blåbärsris tornar upp sig inför dina ögon invid ett fjällbjörkskogsliknande arrangemang av diverse mossor och lavar, och på andra sidan en bergknalle framträdde en savann. Allt är bekant, och ändå något nytt. Formerna är kända, men vissa övergår i surrealistiska kreationer som för tankarna till främmande världar.

Detta är särskilt påfallande när vi betraktar den lokala faunan. Aldrig någonsin ens när skräcködlorna härskade har man sett någonting så hiskeligt och skrämmande. En hjord av spindlar är väl ok, och en glittrande skalbagge som dundrar fram över tundran likt en mastodont är rent av vacker, men har du någonsin studerat en spindel i detalj? Åtta ögon, kloförsedda ben, monstruösa käkar. Huvva!

Så, på nästa utflykt, ta med förstoringsglaset och förvandla en måttligt underhållande promenad till en upptäcktsresa i en främmande värld!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *