Rotfruktschips är snabba och enkla att torka. Skiva tunt, lägg på krydda och torka. Testa olika rotfrukter. Mina favoriter är chips gjorda på sötpotatis och gulbetor.
Receptet kommer från ”Torka mat” en bok av Eric Tornblad (boken kan varmt rekommenderas)
- Dela rotfrukter i tunna skivor 1-2 mm med mandolin eller matberedare. Krydda med torr krydda (t.ex., salt, kryddsalt)
- Förbehandla med värme om du tillagar mer än 0,5 kg rotfrukter (om du tillagar en liten mängd, behövs det inte) genom att steka rotfrukter i ugn på 100 grader i 10 minuter innan torkning så att de inte blir sega.
- Bred ut rotfruktskivor på en ugnsplåt med bakplåtspapper och torka i 50 grader i ca 7 timmar. Torka tills de går att bryta av på mitten.
Förvara dem svalt och mörkt i täta burkar eller plastpåsar. Rotfrukter behåller smak i minst två år