Så spanar du Norrsken utan att frysa – ett barnvänligt mikroäventyr i Ekorrsele, Västerbotten

avenflykter

Norrskenspaning hör till äventyr för de kyltåliga. Nuförtiden finns det appar som talar om sannolikheten för Norrsken att inträffa just där du är, och vissa till om med skickar notifieringar när det är dags att kolla. Men även med apparnas hjälp är det ganska sannolikt att du ska spendera en lång tid frysande ute utan att se något. Det är inte så lätt, särskilt om man har små barn med.

Därför bestämde vi oss att testa Aurora Borealis Adventure i Ekorrsele, 95 km bort från Umeå (hitta hit). Aurora Borealis Adventure har nämligen en tepee – en stuga med glastak och väggar där du kan sova under stjärnorna och spana Norrsken liggande i en varm säng. Mysigt!

Den enda nackdelen var bokningen. Naturen som känd är svår att förutspå. Så när vi bokade på förhand, återstod det bara att hoppas att just den natten skulle det vara klart och Norrsken skulle uppenbara sig.

Självklart var det molnigt. Det snöade och vi såg ingen Norrsken MEN det var så härligt ändå!

En stig med facklor visade oss vägen till en kåta som lyste i mörker med ett varmt sken.  Barnen älskade stugan på direkten.

En till tepee i närheten

Donald, ägaren till företaget, sade att det var ca 500 renar i närheten, så barnen spenderade en lång stund spanande, både inifrån och pulsande i snön med pannlampor.

På morgonen väcktes vi av en mjuk knackning på dörren. Det var frukost på sängen.

Frukostkorg
Bus i sängen med pappa

Stärkta, drog vi ut på en utflykt mot älven för lite skidåkning och för att hälsa på hundar.

Testar snöskor. Skidor är bättre

Aurora Borealis Adventure ordnar utflykter med en hundspann och några andra gäster skulle ut på en tur. Själva vågade vi inte följa med då det var drygt – 20 grader kallt och barnen skulle frysa att sitta orörligt en lång stund. Annars såg det jätteroligt ut. Man får en egen hundspann och får turas om att styra. Det erbjuds både 1,5 och 3,5-timmars långa turer, samt ett äventyr på två dagar. Man behöver inte boka en tepee för att åka hundspann, utan det går att göra för sig.

Turer går längst Vindelälven

Allt som allt blev det ett trevligt mikroäventyr. Perfekt för ett kort avbrott i vardagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *