Lekar för utekalas

Ävenflykter

De flesta kalas hålls utomhus nuförtiden och det är lätt för barn att hitta något roligt att göra, från att springa runt till att klättra i träd. Det kan dock vara bra att förbereda 3-5 lekar, ifall om fantasin sviker och barn ska behöva aktiveras. Nedanstående passar för alla åldrar (vi har testat på ett kalas där ålder på barn varierade mellan 4 och 16, och den äldsta deltagare var 69). Använd alla eller några, utgå ifrån barnens energinivå, och låt gärna vuxna att vara med och tävla mot barn eller hjälpa till om det behövs.

Förberedelser: ta med dig:

  • Ett vitt gammalt lakan, duschdrapperi eller en stor tygbit (obs den blir smutsig)
  • Flera bitar av sandpapper (t.ex., hälften så många som barn på kalaset; storlek på bitar ska vara 10*20 cm eller däromkring, inte så noga)

Lek 1: Hittaleken

Lägg lakan på marken. Dela alla barn i grupper av 2 eller 3 personer. På kommando ska alla grupper springa runt och hitta det du ber de om, och lägga på lakan. T.ex., något brunt, något kallt, något som sticks, något som luktar gott, osv.

Lek 2: Memory

Alla ställer sig runt lakan där det ligger kvar allt som barn har hittat (obs, är det för många saker, ta bort några). Ge barn en stund att titta på allt som ligger på lakan och memorera det. Be alla att vända sig om medan du tar bort en sak. På kommando vänder de sig tillbaka och försöker minnas vad som fanns och numera saknas. Upprepa så många gånger som det är roligt för barn

Lek 3: Konstverk

Dela ut sandpapper – ett till varje grupp av barn. Visa att allt som finns i naturen har färg och lämnar färg om man drar det mot sandpapper. Ge barn 10 minuter att gå runt och skapa sina konstverk med hjälp av de färger som de hittar i naturen.

Avsluta gärna med pinjata fylld med godis som du hänger i ett träd.

Kolla här för fler förslag på utelekar för stora och små.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *