Kroksjöstugan

Ävenflykter

I vår jakt på små kojor har vi nu kommit till en stuga vid Inre Kroksjön, inte långt ifrån Slimtmorkojan. Kör drygt 10 mil från Umeå. Efter du passerat Lillsele, håll utkik efter en ”Sjölunda” och sväng där in på en skogsbilväg, kör 7 km, så finner du en grillplats till vänster vid strandkanten (64.44212025274427, 19.053972618753345).

ävenflykter

Du befinner dig nu i SCA:s mångfaldspark [Läs mer här] och om du är lagd åt det hållet kan du genast börja leta efter tretåiga hackspettar och dylikt, men själv har jag alltid funnit det svårt att räkna tårna på dessa varelser. Hur som helst så är det en vacker sjö med ovanligt klart och friskt vatten. Är ni varma efter bilturen så finns här en blygsam strand där barnen kan plaska, innan ni tar stigen och strax är framme vid kojan.

Detta är en enkel skogsarbetarkoja från femtiotalet, där jag har för mig att min morfar arbetat, och där jag själv övernattade som barn i sedan länge svunna tider. Det finns 4 britsar (med madrasser och kuddar), en kamin, ett bord, tallrikar, glas, bestick, stekpanna, kastruller och kort. Utanför fanns det en grillplats. Ved fanns, men det är bäst att ta med. Parkeringen är så nära att det går bra att bära med sig.

Tyvärr har vi tappat alla bilder av själva stugan. Denna är den enda kvar

Invid kojan finns rester efter en gammal tjärdal, och fortsätter du stigen ca 500 meter så kommer du till en gammal fäbodvall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *