Man är ju inte riktigt människa innan man fått i sig den tredje koppen kaffe på morgonen, och det gäller ju också om man är ute i det fria. Befinner man sig på långvandring så är det ju bekvämt med pulverkaffe, och om man känner för det så kan man ju alltid koka kaffe i en vanlig panna på det medhavda köket. Dock har kaffekokning över öppen eld onekligen högst mysfaktor och när man ids bära med sig en kaffepetter är det ju att föredra.
I dessa tider av espresso, latte och macchiato är kaffekokningens konst på utdöende, så för den oinvigde kan det vara värt att repetera denna enkla procedur:
- Fyll kannan till ca ¾ med vatten från närmaste vattendrag och koka upp
- Häll i en och en halv näve kaffe eller efter smak (det är svårt att ta för mycket och om kaffet blir för starkt kan det spädas något efter).
- Låt stå 5 minuter.
- Koka snabbt upp kaffet igen (lyft av just som det sjuder).
- Låt stå minst 5 minuter så sumpen får sjunka.
- Servera och njut! Gärna med en hård sockerbit mellan tänderna.
Behöver man ordentlig värme i kroppen kan man ju blanda i något starkare.
Kaffegöken skall man ju egentligen ta tidigt på morgonen för att inte på fastande mage utsätta sig för den farliga effekten av gökagället. Detta kan ju vara särskilt viktigt ute i naturen, där gökarna husera. Dock tror jag att även om man tar den sent på kvällen så sitter nog effekten i och man riskerar inte att bli gökdårad.
Kaffekaskandet befinner sig väl likt kaffekokandet på utdöende, och inte heller är det numera lätt att få bra hembränt till sin gök, eller ens likt Taube Kronbrännvin, men man får väl ta det man har i form av brännvin.
Här har vi två varianter av kaffekask:
”Lägg en kopparslant (1-öring) plus en silverslant (10-öring) i botten på en kopp. Häll på kaffe tills 10-öringen inte syns. Fyll på med brännvin tills 1-öringen åter syns.”
”Lägg en femtioöring i en kaffekopp, fyll på med kaffe tills den inte längre syns, fyll sedan på med hembränt tills årtalet på femtioöringen syns, eller att koppen blir full om femtioöringen lagts med fel sida upp.”
Har du inga mynt med får du höfta till, och kasken kan också blandas direkt i kannan, men kallas då ”Ljungstrandare”. (Kom dock ihåg att blanda i denna först efter, så du inte kokar bort själva glädjen!)
Kaffegöken blandas något annorlunda:
”Häll kaffe i halva koppen. Använd en sked med böjt skaft och håll bladet i kaffekanten. Häll på brännvin försiktigt så att brännvinet skiktas med kaffet.”
Är man mer av en finsmakare så är en whiskey eller ännu hellre Cognac att föredra. Fick jag själv välja så blev det nog en Kaptenlöjtnant, men det har ju numera kulturbarbarismen satt stopp för.
Gutår!