I grunden handlar det väl om att sätta den ena foten framför den andra och därefter upprepa detta tio tusen gånger eller mer under en dag.
En viktig sak för att vandringen skall fungera väl och vara njutbar är att man tar hand om sina fötter och undviker skavsår. Se därför gärna detta inlägg där vi diskuterar detta i detalj.
En sak med potentialen att driva en till vansinne under vandringen, om man inte är förberedd är myggen. Se gärna detta inlägg för lite tips.
Glöm inte heller att fylla på solskyddet regelbundet. Kom också ihåg att om du går med gåstavar så blir ofta bara underarmar och händer mer exponerade för solen.
En viktig fråga för att planera sin vandring är ju hur långt man kan gå på en dag. Det finns inget enkelt svar på denna fråga och svaret varierar vidare från person till person. Vid normal vandring på en bra led håller de flesta nog en hastighet på drygt 4 km i timmen, men denna minskar påfallande om det går uppför, eller stora delar av leden går över stenskravel, vid många vad, vid regn etc. Som en tumregel kan man ta att avståndet mellan STF:s stugor längs Kungsleden innebär en lätt dagsmarsch. De flesta orkar nog betydligt mer, men ta för vana att klocka dig själv i olika terränger, väder etc, så får du den bästa måttstocken.
Målet vid fjällvandring är inte heller att hinna så långt som möjligt utan att njuta av färden. Här gäller verkligen frasen ”målet är ingenting, resan är allt” och tankarna vandrar till Karin Boyes dikt ”I rörelse”:
Nog finns det mål och mening i vår färd –
men det är vägen, som är mödan värd.
Det bästa målet är en nattlång rast,
där elden tänds och brödet bryts i hast.
På ställen, där man sover blott en gång,
blir sömnen trygg och drömmen full av sång.
Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.
Oändligt är vårt stora äventyr.
Kom därför ihåg att inte ta ut dig för mycket. Tanken är att du skall återvända stärkt och vederkvickt från din tur (om än lite ledbruten).
Fortsätt läsa om fjällvandring för nybörjare här.