Lite större äventyr: längs Kungsleden med en bebis

Viterskalstugan

Då var det dags för ett lite större äventyr! Maken, jag och Karamellen åkte till Hemavan för att fjällvandra i två dagar. Vår plan var att köra upp dit från Sorsele (ca 2.5 timmar), traska längs Kungsleden (2-3 timmar), övernatta i STF Viterskalet fjällstuga som ligger i den storslagna U-dalen (på bilden ovan), gå upp på Västerbottens högsta fjäll Norra Sytertoppen (1768 meter över havet) på morgonen, traska nedåt och köra tillbaka. 

Då detta skulle bli min första ordentliga vandring sedan kroppen har börjat återhämta sig, ville vi ta det lugnt och se vad jag klarar av. Därför fick Lilleman stanna hemma med mina underbara svärföräldrar. Maken skulle bära Karamellen och jag skulle bära den minimala packningen.

Lift i Hemavan
Alla ’mötande’ vinkade och tog bilder på oss
Med bebis på fjällvandring
Kungsleden i Hemavan

Tack vare STF stugor kan man verkligen vandra längs Kungsleden lätt. Där kan man sova och köpa mat. Vatten behöver man inte bära heller – det räcker med att ha en kåsa med sig då det finns vatten överallt längs leden. Den minimala packningen och möjlighet till en övernattning i en STF stuga gjorde det möjligt att utföra utflykten nästan utan planering. Vi bestämde oss att fara någon dag innan och packade samma morgon som vi körde iväg. Perfekt för småbarnsföräldrar som inte har någon extra tid eller ork även på semester.

Vi fuskade lite och tog linbanan upp. Det var en rolig upplevelse i sig. Synd att Lilleman inte var med. Han skulle verkligen uppskatta det! Sedan gick vi vid sidan om Kungsleden för att göra det lite mer intressant då vi har gått själva leden för ett år sedan. Att inte följa stigen lönade sig. Titta vad jag har hittat

renhorn
Det lönar sig att gå av stigen

Jag älskar att vandra i svenska fjäll. Den storslagna naturen, stillheten, friden… Man råkar träffa en och annan vandrare om man följer Kungsleden, men för det mesta känns det som om hela denna vackra värld finns här bara för dig. Jag blir alltid överväldigad och väldigt tacksam för att ha möjlighet att uppleva det. För inspiration, se Svenska Turistföreningens information om Kungsleden här IMG_2678

I stugan blev vi varmt välkomna av en värd och hans familj. Det visade sig att Karamellen (6 månader) var den yngsta bebisen att besöka stugan någonsin. Vad roligt! Själv tycker jag att det är betydligt enklare att vandra med bebisar än med småbarn. Så länge som man passar in vandring och raster i deras tider, klär dem varmt och matar väl så är de nöjda. Det är mycket svårare med en trotsig treåring som måste mutas, motiveras, peppas, övertygas, tröstas, osv. Eller så är det kanske bara med våra barn, vad vet jag?

Hur som helst, i Viterskalet gav värden oss ett separat rum så att bebisen inte skulle störa eller störas av andra. Så vi fick det riktigt lyxigt. Vi köpte lite mat, lagade den i stugans kök och sov gott allihopa.

Precis som kvällen innan, så hängde det ett tätt moln över Sytertoppen även på morgonen… Det skulle gå att klättra, men vore lite meningslöst då man inte skulle se något. Så vi fick tyvärr avstå. Det var hemskt tråkigt, men vad att göra? Vi får prova nästa gång. Istället promenerade vi lite i den magiskt vackra U-dalen och för att göra det mer spännande gick vi tillbaka till Hemavan på andra sidan strömmen.

Vi korsIMG_2688ade bron som ledde bort från Kungsleden och mot Klippen och följde stigen som var välmarkerad i början. IMG_2690IMG_2691 Och sedan fanns stigen inte längre… eller rättare sagt så har vi tappat den. Tack och lov så visste man i vilken riktning man skulle gå – ner – så vi kom slutligen tillbaka till civilisationen utan större problem. Som tur var så sov Karamellen under hela promenaden. Men denna väg är kanske inget att rekommendera om man har lite större och självgående barn med sig. Då ska man helst gå längs Kungsleden.

På det stora hela så har vi haft en trevlig utflykt. Recensionen finns här . Trotts grått väder, var det storslaget vackert i fjällen. Kroppen fungerade och Karamellen visade sig vara en riktig duktig vandrare. Det firade vi med en Västerbotten pizza nere i Hemavan 🙂

Hemavan
Syterbäcken

IMG_2694

Recension

Var: Kungsleden från Hemavan till STF Viterskal stuga.
Det är det första avsnittet på kartan här Mer info kan hittas på Hemavan/Tärnaby hemsida här 
När: sommar och tidig höst
Aktivitet: fjällvandring (obs! Skidåkning på vinter måste vara underbar här, men vi har inte provat det än)
För vem:
 alla åldersgrupper
Utrustning: Är det bara vuxna, klarar man sig med en kåsa, lite extra kläder (något mot kyla och regn)  och sänglakan (man måste ha sänglakan eller sovsäck med sig till STF stugan. Filtar, kuddar och madrasser finns).
Går man med barn är det bra att ha lite mer med sig. Här är vad vi hade med oss (två vuxna och en 6-månader gammal bebis):

– ryggsäck för att bära bebisen
– myggmedel
– myggnät för att dra över barnet
– gåstavar
– en kåsa
– sänglakan
– blöjor och våtservetter
– varma kläder för Karamellen (en överall, varma strumpor, vantar, och mössa)
– en bebis pyjamas för att byta om till vid ev. bajs/kiss olycka
– jackor och extra strumpor för vuxna
– solkräm
– telefon för att ta bilder med
– pengar.
Av detta har vi inte använt endast solkräm, myggmedel och myggnät då det var kallt och fanns varken sol eller mygg. Varma kläder fick vi dra på oss på en gång redan vid liften.

Tid/längd: ca 3 timmar
Kostnad: gratis
Svårighetsgrad: **
Rolighetsgrad: **
Extra tips: 1) om ni vill spara på krafter, ta en lift upp. Parkeringen är precis vid den.
2) Kom ihåg att även om det är varmt i Hemavan, är det betydligt kallare uppe i fjällen. Glöm inte varma plagg.
3) Om ni har små barn som inte vill eller kan traska hela vägen till Viterkalstugan, kan ni åka upp med liften, gå några hundra meter upp på stigen till en liten sjö. Där finns det flera vindskydd och man kan ha en riktig trevlig picknick här uppe. Bara det är värd ett besök!
Betyg:  **** (ur min synpunkt som en vuxen på vandring med en bebis)

4 reaktioner till “Lite större äventyr: längs Kungsleden med en bebis”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *