Utelekar för en barnfamilj på utflykt

ävenflykter

Anpassa lek efter säsongen. Är det kallt, välj rörelselekar. Om vädret tillåter, kan det bli en lugn lek eller ett kreativt skapande.

Här kommer några förslag på både rörelselekar och lugna lekar (skrolla längre ner)

Roliga rörelselekar

Tagen

Tagen är en klar favorit under alla årstider, samt olika variationer på den (t.ex., frustagen).

Dinosaurieleken

Regler: Det är sten-sax-påse leken. Stenen vinner över saxen. Saxen vinner över påsen. Påsen vinner över stenen.

Alla börjar som ett dinosaurieägg (man viker ihop sig för att efterlikna ett ägg). För varje vinst blir man en större och större dinosaurie. Nästa steg är velociraptor (du är lite större än ett ägg, men fortfarande ganska hopvikt). Nästa steg i storleksordning är pterodaktyl (du är rak i ryggen, flyger med utsträckta vingar). Sista steg i storleksordningen är T-rex (du gör dig så stor som möjligt, med armarna ovanför huvudet). För varje förlust i sten-sax-påse blir du en mindre dinosaurie. Du kan aldrig bli mindre än ett ägg.

Lekens gång: Först är alla familjemedlemmar dinosaurieägg och förflyttar sig som sådana. När du har ”rullat” fram till närmaste familjemedlem, kör du sten-sax-påse med honom/henne. Om du vann, blir du en lite större dinosaurie (alltså, en velociraptor). Om du har förlorat, förblir du ett ägg. När du är färdig med denna omgång, gå till nästa familjemedlem. Upprepa. Om du har vunnit igen, då blir du en pterodaktyl. Om du har förlorat, blir du ett ägg igen. Kör leken så länge som det är roligt.

Babord-styrbord

Leken går ut på att lära er vad olika delar på en båt heter. Föreställ er att ni färdas på ett stort skepp. En tar rollen som kapten. Andra är matroser som gör som kaptenen säger. Bestäm er var fram (fören), bak (aktern), vänster (babord) och höger (styrbord) på båten är för att orientera er.

Kaptenen ropar upp olika kommando och resten av familjen utför det så fort de bara kan. Till exempel, om kaptenen ropar ”Babord!”, springer alla på den vänstra sidan av skeppet.

Benämningar att använda: Babord (vänster), styrbord (höger), aktern (bak), fören (fram), kaptenen kommer (alla ställer sig rakt upp och säger Aj-Aj Kapten!), slasken (alla hoppar upp så att deras fötter inte blir ”blöta”)

Lugna lekar eller skapande

Konstverk

Förberedelse: Ta med sandpapper hemifrån.

Ge en bit till varje familjemedlem. Visa att allt i naturen har färg. Skrapa en pinne på sandpapper – det lämnar ett brunt spår. Dra ett löv mot pappret – det lämnar ett grönt spår.

Uppdrag: skapa en tavla på sandpapper i olika färger man hittar i naturen.

Naturbingo

Förberedelse: hemma skapa en tabell med bilder på olika saker man kan hitta i naturen. Alternativt, ladda ner och skriv ut mallar som finns online (se nedan).

Lekens gång: gå tillsammans med barn och leta efter dessa saker tills ni får bingo.

Bildkälla: https://vikingtoys.se/naturbingo/

Hitta något

Förberedelse: ta med ett gammalt lakan eller presenning hemifrån. Har du glömt, ingen fara. Använd en jacka istället.

Lägg ut lakan/presenning/jackan på marken. Be familjemedlemmar att hämta något… (hårt, mjukt, trubbigt, brunt, rött, kallt, som luktar gott, osv). Nämn en sak i taget. Vänta nämna nästa tills de har kommit tillbaka med föregående och lagt den på lakan. Du kan göra leken svårare genom att uppmuntra de att hämta saker så snabbt som möjligt, i par, baklänges, hållande händer, osv.

Ävenflykter

Memory

När lakan är full med olika saker, ska alla ställa sig kring den och försöka memorera vad som ligger där.

Du ber alla titta bort och tar bort 1-5 olika saker och ber de att nämna vad det är som saknas.

En kommentar till “Utelekar för en barnfamilj på utflykt”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *