Skärmflygning

Ävenflykter

Min beskrivning av fallskärmshoppning läses med fördel innan man ger sig i kast med denna korta introduktion till skärmflygning.

När man nämner skärmflygning tänker nog många på hängflygning med trekantiga drakvingar, men idag dominerar flygskärmar, vilket i princip är en fallskärm modell större. 

Skärmflygning är dock till sin natur vitt skild från fallskärmshoppning, då

den hoppande delen lyfts ur ekvationen. Istället för att dödsföraktande störta ned mot moder jord med fartvinden piskande ens kinder så breder man stillsamt ut sin skärm på marken i toppen av en lämplig backe. Man samlar därefter linorna i händerna och springer några steg, varvid skärmen fångar luften och börjar stiga över huvudet. Utan kraftiga ryck lyfts man försiktigt men bestämt upp från marken.

Det är nu läge att upphöra med bensprattlandet  och häva  ändalykten in i det lilla sätet. Man kan nu i lugn och ro betrakta det förhoppningsvis storslagna scenario som omger en medan man flyger dit man behagar. Är man lite mer erfaren letar man efter uppvindar och använder dessa för att sväva fram i timmar.

Är man däremot novis på kurs får man finna sig i att vägen, om än långsamt,  alltid går nedåt. Själva landningen är en intressant historia, snarast på grund av dess avsaknad av dramatik. Någon meter över marken häver man sig ur sätet och tror att benen strax skall befinna sig på terra firma. Det är dock svårt i början att förstå hur stor skärmens bärkraft är och hur långsamt man egentligen faller, varför det kan bli en del bensprattlande i tomma luften innan man tämligen mjukt tar mark.

Skärmflygning är således ingen adrenalinutlösande aktivitet utan snarast ett tillfälle att med en kontemplativ njutning betrakta skapelsens skönhet ur ett fågelperspektiv.

Själv inviges jag i denna konst i de franska Alperna. Avsaknaden av lämpliga flygmiljöer runt Umeå har dock gjort att jag lagt denna aktivitet på hyllan. Förhoppningsvis får jag tillfälle att lite senare återkomma med en uppföljning av hur dessa flygningar kan underlättas medelst en propeller på ryggen. En modifiering som förvandlar skärmflygandet till en transportform med respektingivande potential.

För den intresserade erbjuds kurser bland annat i Åre. Mer information finns också på Svenska Skärmflygförbundets hemsida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *