7 tips för en oerfaren svampplockare

Skogens gåvor

Jag älskar att plocka svamp och har gjort det varje sommar sedan jag var liten. Där jag kommer ifrån är det en tidskrävande aktivitet som förutsätter starka ben, bra grundkondition och uthållighet. Seriöst! Då alla plockar svamp, är man tvungen att gå snabbt (för att hinna före andra), långt (om man inte har hunnit före) och leta länge. 

Bild från 2006. På väg att plocka svamp med min moster i en avlägsen rysk by
Bild från 2006. På väg att plocka svamp med min moster i en avlägsen rysk by

Sverige för mig är svampparadis. Det är så få som plockar att man kan få en hel korg fylld med Karl Johan på nolltid i det närmaste skogspartiet. Jag har blivit så bortskämd av detta att jag plockar bara soppar nuförtiden. De är så enkla att känna igen, att plocka, rensa och laga.

Nu med två småttingar har jag sällan möjlighet att gå till skogen och plocka själv. Istället brukar jag gå med barnvagnen då barn ska sova lunch på bredare promenadstigar som löper genom eller bredvid skogspartier. Ofta behöver man inte ens gå av stigen, svamp kan växa direkt vid kanten.

Här är några av mina tips för svampsugna mammor med eller utan barnvagnar som jag själv brukar följa (obs! För professionell råd, gå till specialiserad litteratur):

  • Plocka bara de svamp som du kan och känner väl till
  • Plocka inte svamp som växer i närheten av kraftigt trafikerade vägar, för där är halten tungmetaller högre och svamp suger i sig allt.
  • Om du har ett ljusspår i närheten eller någon annan stig som går i naturen, ta den när du ska ut med barnvagnen. Du ska ut och promenera ändå, så varför inte kombinera det med svampplockning?
  • Det finns hopfällbara svampkorgar som är enkla att ta med. Om du inte har en sådan, ta en påse med. Det är inte optimalt då svamp blir lite mosade, men å andra sida ska du inte promenera länge.
  • Kom ihåg att ta med en kniv. Då kan du skära av svampar istället för att dra ut dem med rötter. Snällare för naturen så, tycker jag. Jag brukar också kolla på en gång om det finns maskar i svamp och skära av de uppätna partierna. Då blir det mindre att göra med svamp hemma sedan.
  • Om du har plockat mer svamp än du behöver just nu, frys dem. Jag brukar rensa och skära svamp i mindre bitar, för att sedan portionera i påsar och frysa. Man kan också torka svamp. Enligt mig är den bästa svampsoppa den som är gjord på torkade svamp. Torkade svamp är också superbra för såser. Det tar dock tid att torka svamp i ugnen då det är bäst att inte ha varmare än 70 grader.
  • Om du vill lära dig mer om svamp, kan denna hemsida rekommenderas http://svampguiden.com

Lycka till!

P.S. Det är helt otroligt hur snabbt svamp växer. Här är det en spännande film om svampar (på engelska). Har du 50 min, titta gärna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *