Less is more – om du vill ut med barnen

blåbär

Det är inte enbart med glädje man minns barndomens oändliga hjortronmyrar där hinkarna skulle fyllas av myrarnas guld eller de milsvida skogsbäddarna smyckade av blåbärs och lingonris. Bestämmer man sig för att fylla frysen med bär och svamp inför den långa vintern så är det mycket tid man får avsätta för detta, inte minst för omhändertagandet efter plockningen.

Själv måste jag erkänna att jag, liksom mina barn, finner allt detta vara roande en mycket kort stund. Dessutom leder för stora ambitioner ofta till att man istället stannar hemma och det inte blir någon plockning över huvud taget.

Jag vill därför slå ett slag för de små ambitionerna! En skogspromenad blir så mycket intressantare om man ger den ett syfte och släpper fram samlaren i sig.

För den late blir den ej heller skrämmande om man ser till att tydligt begränsa nyttoaspekten och arbetsinsatsen.

Gå ut i skogen med barnen för att plocka några hekto hjortron till glassen efter kvällens middag, till blåbärspannkakan eller varför inte 3-4 svampar till en frukostomelett?

Impromptu svampplockning iklädd klänning och flipflops
omelett avenflykter
… som resulterar i en härlig omelett till frukost dagen efter

Det finns otaliga recept och det viktiga är att man specificerar vad man skall göra och inte plockar mer än man behöver. Håller man ambitionerna på denna nivå, blir det gärna många små turer med nöjda deltagare, både under plockandet och senare vid matbordet.

blåbär

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *