Kebnekaise runt: En omväxlande tur med vandring och paddling (3+ dagar). 

ävenflykter

Här kommer ett tips på en runda som tar dig 3+ dagar och tillhör den mest variationsrika i svensk fjällvärld. Du går genom olika naturtyper i stort sett varje dag. Från platta dalgångar kantade av mörka stup, till vidsträckta fjälldalar med höga berg precis intill. 

Här är ett urval av det som denna sträcka erbjuder:  

  • Enkel vandring längst Kungsleden 
  • Bastu och övernattning i en STF stuga
  • Rå fjällvandring på det som kallas ”en lämplig färdväg”, dvs en bitvis osynlig stig bortanför vältrafikerade leder 
  • Vattenfall, forsar och glaciärer 
  • Renspaning och fågelskådning 
  • Uppfriskande bad i fjällsjöar och azurfärjade laguner
  • Vandring i en mysig björkskog av en frodig dal 
  • Paddling på Vistas mjölkiga vatten 
  • Toppbestigning av en av Sveriges högsta toppar: Sielmatjåkkå 2004 möh (se ett separat inlägg om det här

Fjällvandring är det bästa som finns för mig. Men även jag tycker at det kan bli lite enformigt stundvisst. Dock inte på denna runda. Varje dag ger dig helt nya intryck och upplevelser. 

Har du kort om tid och är van att gå snabbt med packning, så hinner du utan problem på 3 dagar. Har du mer tid, dra gärna ut på nöjet. I inlägget nedan hittar du förslag på uppdelning i både långa etapper för dig som vill gå fort och korta etapper för en mer avslappnad tur. 

Dag 1: Kebnekaise Fjällstation – Sälkastugan (ca 25 km, lätt vandring) 

Turen börjas vid Kebnekaise Fjällstation. 

Ävenflykter

Hur at komma till Kebnekaise Fjällstation? Tre olika sätt: 

  • vandra från Nikkaloukta (ca 20 km, lägg på en extra dag för det), 
  • vandra och åka båt (lägg en extra dag för det) 
  • flyga med helikopter från Nikkaloukta (det tar 5 minuter att flyga. Flygturer börjas kl.8.30 och fortsätter så länge som det finns kunder. Dyrt men smidigt och värt det om du har begränsat med tid. Här hittar du mer info

Från Kebnekaise Fjällstation ta riktning mot Singi. 

ävenflykter
ävenflykter

Du följer Kungsleden och promenaden är lätt, men som allt i fjällen – vackert. Passa på och stanna av vid fina vattendrag, spana ripor och reflektera vid meditationsstenar (yes, that’s a thing. De ligger lite här och var och ser ut som på bilden nedan). 

Fyll gärna på din vattenflaska och bär vatten med dig. Det blir ett långt avsnitt utan några vattendrag mitt på denna etapp och du kan bli törstig. 

Ca 3 km innan Singi ska du se en skylt som pekar mot höger, mot ”Sälkastugan”. Följ denna avtagsväg så sparar du några kilometer. 

Annars, om du har tid och du vill dra ut på nöjet, fortsätt fram till Singi och ta en paus där eller övernatta (Boka din plats här) innan du fortsätter vidare mot Sälkastugan. Då blir din vandring lite längre:  

  • Kebnekaise – Singi 15 km 
  • Singi – Sälka 12 km 

Framme vid Sälkastugan är det dags att slå läger. Kom i tid så hinner du basta. Sov i stugan (här bokar du plats) eller i tält i närheten.  

ävenflykter

Här är en kort film om Dag 1.

Dag 2: Sälkastugan – Nallo – Vistas (19 km, medelsvår vandring) 

På morgonen svänger du av Kungsleden. Gå några hundra meter tillbaka från Sälka och följ stigen mot Nallo (skyltat). Nu börjas det roliga. Du ska nämligen gå längs något som heter “föreslagen färdväg”. Det är en stig som är rösat men ibland ganska osynlig då mycket av den går på stenskravel. Du ska behöva hoppa på stenar och ska troligtvis bli blöt när du korsar vissa bäckar. 

ävenflykter

En del av sträckan Sälka-Nallo är lite besvärlig, men därför är den också rolig. Den påminner ganska mycket om Sarek, även om vadningar är mycket enklare här (inga starka och vilda jokkar att korsa som i Sarek). 

En annan fördel med sträckan Sälka-Nallo är att det är betydligt färre vandrare här än längs Kungsleden och du får uppleva allt det vackra alldeles själv.  

Om du har aldrig gjort det förr, passa på och doppa dig i en kall fjällsjö som du hittar ungefär efter halva vägen. Känn endorfiner – positiva må-bra hormoner strömma i kroppen. Vill du öka wow-faktorn och frihetskänsla, gör det naket också 🙂 

Förresten, att doppa fötter i kalla strömmar är något vi rekommenderar att göra regelbundet. Fjällvandring, särskilt långa etapper tar hårt på fötter, och tossingar mår mycket bra av att få vila och bada emellanåt. 

Om du vill bestiga en av Sveriges hösta toppar – Silematjåkkå (2004 m), då ska du fortsätta fram efter du har korsat utflödet från Reaiddajavri ( i juli gick det bra att hoppa på stenar här och vi blev inte blöta). Följ höjdkurvan och tar sikte på platån till väster om Nallotoppen.  Se detta inlägg för vägbeskrivning

ävenflykter

Annars, så fortsätter du följa rösen efter korsningen och går ner till Nallostugan. 

Ävenflykter
Nallostugan längst ner i dalen. Nalloberget till vänster

Är du nöjd med dagens etapp, så kan du stanna här. Kanske gå upp till Nallos topp eller titta på de azurfärgade sjöarna i närheten. 

Annars, tar du en paus och fortsätter vidare till Vistasstugorna. 

ävenflykter

Vägen går inne i en vacker och bred dal. Glöm inte vända dig om för att titta på Nalo. Dess branta topp är en respektingivande syn.  

Ävenflykter
Nallo i bakgrunden

Någon kilometer innan Vistasstugorna passerar du ett mäktigt vattenfall på din högra sida. 

Slå läger strax innan Vistasstugorna (du ska se många tältplatser) eller boka en säng i en av stugorna här. 

Se en film om dag 2 nedan.

Dag 3: Vistas stugan – Nikkaloukta (22 km lätt vandring + 12 km lätt paddling) 

Detta blir den längsta dagen men också den bästa. 

Fem kilometer efter Vistasstugorna, strax efter en bro över Vistasälven kommer du till en ljuvlig plats – ett naturligt “spa”. Vistasälven forsar förbi, men intill stranden är det lugnt i en liten lagun – perfekt för att svalka sig.  

ävenflykter

Mer exotiskt fjällbad än så är svårt att föreställa sig 😊  

Jag rekommenderar starkt att stanna av och vila här, för att vägen blir lång med relativt lite variation. Eller i alla fall, upplevs den så för att den är så enkel – det är bara att traska på. Så passa på och njut av alla juveler som erbjuds längs stigen. 

ävenflykter
ävenflykter
ävenflykter

“Kronjuvelen” är tveklöst paddlingen medströms längs Vistasälven de sista 12 km till Nikkaloukta. 

Kontakta Sarri AB (klicka länken) och be att de lämnar en kanadensare eller kajak åt dig (båda alternativ finns). Obs! Orkar du inte paddla själv så kan du alltid boka att de helt enkelt hämtar dig med en båt. Det är inte så tokigt att färdas längs älven med motorn heller.  

Det är väl skyltat längs leden, så du ska inte missa avtagsvägen till båtlämningen.  

ävenflykter

Väl framme, ta en lång paus. Fika, samla krafter, så att du kan till fullo njuta av det som komma skall – en ljuvlig paddling på Vistas lugna mjölkiga vatten. 

ävenflykter

I början slingrar sig älven. Paddla försiktigt här och du kanske ska få se en älg som betar i vatten (det gjorde vi!) Det är väldigt mysigt här. 

ävenflykter
ävenflykter

Lite längre fram blir älven bredare, men vatten är fortfarande lugnt. 

Använd Google Maps för navigeringen. Alternativt, följ motorbåts markeringar – pinnar med plastpåsar på som står i vattnet här och där.  

ävenflykter

Framme i Nikkaloukta slår du upp ett tält eller tar dig in på någon av Sarris stugor (boka här) för att påbörja nästa dag och hemfärd med en stärkande frukost i restaurang Skaidis vackra lokaler. 

Se film om dag 3 nedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *