Frisk luft blir man hungrig av och friluftsliv är ofta förknippat med en viss kaloriförbrännande ansträngning. Det är därför inte underligt att maten vanligtvis smakar bättre utomhus. Dock är detta naturligtvis också beroende på vad som serveras. Med tanke på detta är ”Eldmat” av Eric Tornblad & Ida Olsson ett välkommet tillskott i bokhyllan.
Här får man detaljerade instruktioner för olika tekniker för eldbaserad kokkonst samt en omfattande receptsamling. Allt pedagogiskt beskrivet och med ett rikt bildmaterial.
Boken är såväl lärorik som inspirerande och efter att ha läst den kan man inte med gott samvete nöja sig med en korv på en pinne vid nästa utflykt. Skall man komma med någon kritik är det att boken är väl rikligt tilltagen och att en del nog bara kan intressera de mest inbitna eldmatsentusiaster. Det är säkert möjligt att att tillaga filet de boeuf prince albert över öppen eld, men det känns som att alltför avancerade recept blir ett något onaturligt inslag i naturupplevelsen. Med det sagt så kan man ju lätt hoppa över de recept som inte faller en i smaken.