För dig som har aldrig lagat mat på en utflykt: Falukorv med potatismos och rostad lök

Ävenflykter

Om du har aldrig lagat mat på öppen eld eller stormkök förr, då kan du med fördel börja med något enkelt som falukorv och potatismos. Trots sin enkelhet får ni en trevlig lunch eller middag tillagat under bar himmel. Engagera barn i matlagningen och det blir ett mikroäventyr för hela familjen.

Ta gärna varmchoklad i termos med hemifrån för att avsluta måltiden. Då blir alla garanterat nöjda.

Ävenflykter

Vad ska man laga på: eld eller stormkök?

Om du vet att det finns en eldstad och ved dit ni ska och ingen eldförbud råder, då kan du laga mat direkt på elden. Det du behöver då är en tålig stekpanna (till exempel denna från Primus), en kokkärl eller en gammal kastrull och en tändare.

För oss funkar det bäst med ett stormkök. Då är vi helt oberoende av eldplatser, vilket låter oss att vandra, stanna av och slå läger var vi vill. Det gör att vi kan undvika mest trafikerade leder och rastplatser. Stormkök kommer i olika modeller (se här ett urval från Naturkompaniet). För barnturer använder vi ett enkelt kök som liknar denna samt gas från Primus (vi brukar köpa den röda gastuben).

Det är första gången vi ska gå på tur och vi har ingen utrustning

Vad härligt att ni ska ut på er första tur! Grattis! Ni klarar er fint utan utrustning. Ersätt det jag listar nedan med det ni har hemma. Till exempel, istället för matlådor med sporks kan ni ta papperstallrikar och vanliga gafflar. Om ni inte har ett stormkök, välj en vandringstur dit där finns en rastplats med eldstad (se information om olika leder på Naturkartan). Ta med en gammal stekpanna och en liten kastrull som ni inte vill använda i köket längre (ta inte er vanliga grejer för att de blir riktigt sotiga).

Ävenflykter

Vad kan man ersätta falukorv med?

Tycker ni inte om falukorv, kan ni ta med köttbullar, grillkorv eller varför inte köttfärs? Blir det sistnämnda, ta med salt och peppar eller andra kryddor för att pigga upp köttet (t.ex., lökpulver och vitlökspulver).

Vad att ta med?

När vi vandrar med barn, går vi korta sträckor. Därför kastar vi in i ryggsäcken mer än vi skulle har gjort på en ordentlig fjälltur då vi försöker minimera vikten. Hellre ta med mer än mindre när det gäller mat på en kort tur med barn, tycker vi.

Ävenflykter
  • 1 stormkök med gas (vanligtvis ingår det två kokkärl och en stekpanna som i denna). Om ni inte har ett stormkök, ta med en gammal stekpanna och en gammal kastrull/kokkärl
  • Något att ta av het stekpanna och vattenkärl med. Om du har ett stormkök, brukar det ingå. Om du inte har ett stormkök, ta med en grytlapp
  • 1 tändare
  • 1 kniv
  • 2 matlådor (2 tallrikar i varje) med 4 sporks och 4 muggar (vi använder något som liknar Camp-a-box ditt vi lade extra sporks och muggar, så att det finns två i varje). Har ni inga sådana, ta 4 papperstallrikar och 4 vanliga gafflar hemifrån samt 4 skopor, muggar eller koppar som inte går sönder (t.ex., inga tunna plastmuggar som kläms sönder i ryggsäcken)
  • 1 stekspade
  • 1 påse för smutsig disk
  • 1 liten skärbräda (denna kan du hoppa över om du inte har)
  • 1 flaska med vatten (ta ca 1.5 liter, då räcker det för potatismoset och att dricka)
  • Rostad lök (häll in lite i en påse, ca ½ dl)
  • Falukorv (du vet bäst hur mycket ni brukar äta. För vår familj av 2 vuxna och 2 barn räcker det mer än väl med en förpackning på 600 gr)
  • Potatismos (menas färdig potatismos som ska spädas ut med varmt vatten. Mät ut 4 portioner enligt instruktionen på förpackningen och lägg i en plastpåse. På påsen skriv hur mycket vatten behövs)
  • Smör (ta en klick för stekning)

Gör så här:

  1. Mät ut vatten och häll in i din kokkärl så mycket som behövs för potatismoset. Tänd stormköket och ställ vatten på. Glöm inte lägga på locket eller en annan kokkärl ovanpå, då kokar det fortare.
  2. Skär falukorv i skivor.
  3. När vattnet har börjat koka, ta av kokkärlen och ställ en tom stekpanna på elden. Lägg en smörklick in.
  4. När smöret är smält, lägg in falukorvbitar. Vänd om korvbitar då och då. Stek tills korven är lite brunad.
Ävenflykter

5. Medan korven steks, häll potatismos i kokat vatten lite åt gången. Använd spork eller gaffel för att blanda ihop. Sluta när moset är av önskad konsistens.

Ävenflykter

6. Servera stekt korv med potatismos och strö över lite rostad lök ovanpå.

Ävenflykter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *