Ajöss med halvtomma gastuber

Ävenflykter

Gastuben till stormköket har en irriterande tendens att inte ta slut i samband med att man når sitt vandringsmål.  Inte heller är slatten nog stor till nästa tur, och med tanke på att man är såväl vikt- som volym-medveten, är det svårt att förmå sig att packa ner flera halvtomma tuber i ryggsäcken, utan i stället tar man en ny. Detta går väl an i början, men efter hand resulterar detta i att hemmet gradvis fylls av dessa reliker från tidigare äventyr.

En smidig lösning på detta problem är att samla slattarna i samma tub.

För detta behövs en speciell ventil. Vi köpte en ”Campingmoon multi-adapter” på Amazon för 225 Kr, men liknande finns för en så ringa summa som 120 kr på andra shoppingsajter.

Ävenflykter

Ställ tuben som skall tömmas i frysen/kall fjällbäck i några minuter, medan tuben som skall fyllas får stå i solen.

Ävenflykter

Skruva fast båda tuberna i ventilen och öppna därefter denna med vredet. Man hör därvid hur gasen strömmar mellan tuberna. Om ljudet upphör medan det fortfarande finns gas i den avgivande tuben så beror det på att gastrycket är för högt i den mottagande tuben. Stäng då vredet och tryck på knappen längst fram så töms en del av gasen ut. Öppna därefter vredet igen så fortsätter överföringen. Det hjälper också att skaka om tuben.

Ävenflykter

(Att släppa ut gas för att fylla på gas låter kanske låter lite underligt, men kom ihåg att det mesta av ”gasen” befinner sig i vätskefas i tuben, så att när du släpper ut en del av gasen som faktiskt befinner sig i gasform, så minskar trycket så att mer ”gas” i vätskeform kan tas emot)

Ävenflykter

Typiskt brukar jag gör 8 korta tryck vid två tillfällen för att tömma en tub, men detta varierar naturligtvis.

Ett till tips för att spara utrymme på vandring är att platta till tomma gastuber. Se till att tuben är helt tom genom att använda brännaren, adaptern eller något spetsigt föremål som du kan trycka in i tubens ventil.

Ävenflykter

Ta därefter det mest sylliknande verktyg som du råkar ha till hands och punktera botten på tuben (ingen explosionsrisk, om du inte bestämmer dig för att göra detta vid elden!).

Ävenflykter

Leta rätt på en rejäl sten och platta till tuben. Denna kan sedan lämnas i metallåtervinningen och behöver ej lämnas in till en miljöstation som fallet är för intakta gastuber.

Ävenflykter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *